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SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE  
 
 
The following items are applicable to this modification:    
         
 
SUBJECT:  Solicitation No. DACW21-03-B-0002, Seismic Remediation – Clemson Diversion Dams, Hartwell 
Lake is amended as follows: 
 
a.  The date and time for receipt of bids is hereby changed from 26 August 2003 at 2:00 p.m. to 
29 August  2003 at 2:00 p.m. 
 
b.  Section 00700, Contract Clauses, is amended to add 52.236-4009 “PARTNERING – FEB 2000”. 
 
c.  Additional questions submitted and answered for this solicitation are provided at Enclosure 1 of this amendment. 
 
d.  TECHNICAL SPECIFICATION CHANGES:  The revised and added sections listed below (Revised and Added 
by Amendment No. 0005) are hereby added to and made a part of the solicitation.  Revised or added information is 
underlined and deleted information is struck out.  Revisions can be located in the appropriate volume of 
specifications by searching for an asterisk and amendment number (i.e., *5).   
 
Revised Sections 
 
02240R 
02241R 
 
e. The Government reserves the right to answer any questions received from bidders after 22 August 2003.  
 
f. CONTRACT DRAWINGS:  There are no drawing revisions issued with this amendment. 
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ENCLOSURE 1 
 

QUESTION AND ANSWERS FROM BIDDERS 
 
 

1.  Question:   We hereby request clarification of the following issues for the above referenced Solicitation: 
 
     1.  Section 02240R, 2.2.1 & 3.8.3.2 a. Wet Grab Soil-Cement Samples, There is a conflict between these two 
parts of the Specifications as included in Addendum 4.  2.2.1 asks for 5 sets of samples, 3.8.3.2 a asks for 3 sets of 
samples.  Which is correct? 
 
    Answer:  3.8.3.2 asks for 2 sets of samples not 3.  Section 02240R, paragraph 2.2.1 Strength Criterion has been 
changed to reflect 2 sets, see revised Section 02240R, paragraph 2.2.1.  
 
 
2.   Question:    
  
Requests further clarification of the above subsection, which was recently revised by amendment No. 0004. 
  
All multiple auger soil mix rigs have augers of varying lengths to stagger the adjacent bottom cutting heads.  Section 
3.3, Subsection f.  clearly defines what the USACE considers a 4 foot embedment into the sand and gravel stratum.  
In particular, “The 4-foot embedment shall be based on the lowest full-diameter flight, or cutting blade on the 
shallowest, or shortest auger.” 
  
Section 3.3, subsection g. defines what is required “if rock is encountered prior to obtaining a 4-foot embedment of 
the soil-cement element…”  This subsection defines one of three acceptable requirements, that is 
  

1.                “Drilling into the rock shall be continued until a total embedment of 4 feet below the top of the sand 
and gravel stratum is obtained”. We clearly interpret this that the deepest, or longest auger may have to 
advance into bedrock until the shallowest, or shortest auger reaches the 4 foot embedment requirement. 

  
or 

  
2.                “An embedment of 2 feet into rock is obtained”.  Although not clearly stated, we interpret this to 

mean that the shallowest or shortest auger needs to be 2 feet into bedrock, and therefore, depending on 
the contractor’s equipment, the deepest or longest auger may be as much as 4 to 6 feet into bedrock.  
To avoid confusion, this could be better defined. 

  
or 

  
3.                “Refusal of the augers, refusal being defined as a penetration rate of less than 1 foot per minute for 

5 minutes”. In our minds, this is not completely clear.  Depending on the quality of the bedrock, the 
type of equipment/tooling used by the contractor, and the difference in lengths between the shortest 
and longest auger, the group of augers (2 to 4) may reach refusal (as defined in your specifications) 
prior to the shortest auger coming into contact with bedrock.  Although not clearly defined, if “intimate 
contact” means that all augers, including the shallowest, or shortest auger needs to be in contact with 
bedrock, then the government may not be getting what they want.  We feel this is a very important 
item which, in our opinion, should be clarified, so that all bidders clearly understand what the 
government is expecting. 

  
 
    Answer:    The embedment lengths (= 4 feet below top of sand and gravel or = 2 feet into rock) required in 
Section 02240R, paragraph 3.3.g. and Section 02241R, paragraph 3.3.h. will be based on the penetration of the 
lowest full-diameter flight, or cutting blade on the shallowest, or shortest auger as described in Section 02240R, 
paragraph 3.3.f. and Section 02241R, paragraph 3.3.g.   
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We understand that the refusal criterion (less than 1 foot per minute for 5 minutes) will be dependent on the DSM 
equipment among other factors.  However, DSM equipment must meet the minimum standards required in Section 
02240R, paragraph 3.2. and Section 02241R, paragraph 3.2, including the requirement that, “Mixing equipment 
shall be capable of advancing through previously installed and hardened soil-cement, dense sand and gravel, and 
weathered rock.” (paragraph 3.2.a. of each Section). DSM equipment that slows to refusal levels in either dense sand 
and gravel or weathered rock before achieving the embedment lengths of = 4 feet below top of sand and gravel or = 
2 feet into rock will be considered to not be in conformance with the requirements of Section 02240R, paragraph 
3.2.a. and Section 02241R, paragraph 3.2.a. Refusal at shallower embedments due to DSM equipment encountering 
unweathered bedrock or boulders will be considered to be consistent with the DSM equipment requirements of 
Section 02240R, paragraph 3.2.a. and Section 02241R, paragraph 3.2.a. and the embedment requirements of Section 
02240R, paragraph 3.3.g. and Section 02241R, paragraph 3.3.h.  See revised Section 02240R, paragraph 3.2.a and 
Section 02241R, paragraph 3.2 a.  
 
 
3.  Question:  We hereby request clarification for the above referenced Solicitation: 
 
Section 0200 – Site Work, Part 3.10.5 – Tests Required during Placement, 3.10.5.1 – Field Density Tests of the 
Specifications states that the minimum test frequency for embankment fill compacted by means “other than hand 
compaction” is one test per lift per each 400 sf. Section 02300 – Earthwork, Part 3.4 – Backfill, 3.4.2 – Placing 
Common Fill paragraph d. states that common fill is to be placed in 12” layers.  Paragraph g. states that common fill 
shall be “traffic compacted”.  We interpret this level of compaction to meet the requirement of one compaction test 
for each 400 sf of each lift. 
 
 
If our interpretation is correct this computes to a frequency of testing of one test for per 14.8 cy of embankment fill.   
The approximate quantity of embankment fill for the procedure included on the contract drawings is 130,000 cy.  At 
one test for each 14.8 cy the Specifications require 8,784 compaction tests for the replacement of the embankment 
installation only.  Is this the frequency that you are contemplating? 
 
Answer:  No.   Specified frequency of density tests in Section 02000, paragraph 3.10.5.1 is for earthwork 
performed under Section 02000. See paragraph 3.7.2 Density Testing of Section 02300 for frequency of testing for 
earthwork performed under Section 02300.  
 
 
 
 
 



52.236-4009  PARTNERING – FEB 2000 
 
In order to most effectively accomplish this contract, the Government proposes to form a partnership with 
the Contractor to develop a cohesive building team.  It is anticipated that this partnership would involve the  
the Contractor, primary subcontractors and designers and the Corps of Engineers.  This partnership would 
strive to develop a cooperative management team drawing on the strengths of each team member in an 
effort to achieve quality project within budget and on schedule.  This partnership would be bilateral in 
membership and participation will be totally voluntary.  Any cost associated with effectuating this 
partnership, excluding travel and lodging cost of Government personnel, will be borne by each party.  A 
partnering session will be included in the Preconstruction Conference. 
 
End of Clause) 


